Skötselråd för träningskläder

Träningskläder är några av våra mest utsatta kläder och får utstå mycket. De ska tåla väder, vind, slitage och sist men inte minst – svett. Om vi vill ha träningskläder som fyller den funktion de ska ha, och som förblir bekväma är det viktigt att man tar hand om dem på rätt sätt. Om man köpt dyra träningskläder i olika material som ska fylla olika funktioner kan det kännas onödigt att tvätta dem så fort man har tränat. Olika funktionsmaterial kan också vara känsliga och bör inte tvättas med sköljmedel. Många använder också en del tvättmedel när de tvättar och många häller i för mycket. Vilket inte heller är bra för kläderna. Det finns dock andra sätt att hålla sina träningskläder fräscha.

Skölja upp kläderna i ättika

Om man har tränat och bor i en liten lägenhet kanske man inte vill hänga upp dem på vädring på grund av att det kan lukta en del svett. Men när svettlukten satt sig finns det knep att ta till. Man kan till exempel lägga kläderna i blöt i vatten med en liten skvätt ättika i. Ättikan kommer att neutralisera lukten av svett och när man sedan sköljt av ättiksvattnet kan man hänga upp kläderna på tork helt utan att de kommer att lukta svett. Då kan man med gott samvete använda dem även på nästa träningspass. Om man blandar lite 12% ättika med vatten i en blomspruta kan detta spejas på träningsplagg i bomull för att ta bort även den mest inbitna svettlukten. Detta kan med fördel ligga över natten innan den på-sprejade blandningen sköljs av och plagget hängs på tork. På detta sätt slipper man tvätta kläderna lika ofta.

Vädra ut lukten

Ett annat enkelt sätt att hålla sina träningskläder fräscha och luktfria är genom att man vädrar dem efter användning. Kläderna kanske inte blir helt luktfria men de kan med all säkerhet användas under ännu ett träningspass. Detta fungerar allra bäst om det finns möjlighet att vädra kläderna utomhus i lite vinddrag. Man kan också hänga upp kläderna på ett element eller till exempel på en klädställning. På det här sättet kommer kläderna att torka istället för att de ska ligga fuktiga i en hög på golvet eller nedstoppade i en träningsväska. Hänger man inte upp kläderna så de får torka kan lukten bli sur och då kan den bli mycket svår att få bort även med starka tvättmedel. Dessutom kan lukten sätta sig fast i väskor och mattor med mera.