Arbeta som personal trainer

Begreppet personal trainer, eller personlig tränare som man kan säga på svenska, är ett ganska nytt yrke. Det handlar om att träna enskilda motionärer och hjälpa dem att nå sina träningsmål. För många passar detta mycket bättre än att träna i grupp tillsammans med andra. Inte minst för att man själv då kan välja träningsformer i samråd med sin “PT” och förlägga träningen till tider som passar in perfekt i ens schema. Det kan annars vara ett problem med aktiviteter i grupp. En personal trainer får god kännedom om dem han eller hon arbetar med – det är kanske den största fördelen och något som många tycker att det är värt att betala ganska mycket för. Om du läser den här texten kommer du att få information om hur man kan gå till väga om man vill arbeta som personal trainer och vilka kvalifikationer man behöver för att bli riktigt framgångsrik inom yrket. Kundunderlaget förväntas fortsätta att växa!

Så blir du en bra personal trainer

Vem som helst kan bli personlig tränare. Det är inte en yrkestitel som innebär att man måste ha specifika kunskaper. Men den erfarna tränaren Ehsan Andesh är kritisk till bristfällig utbildning bland många av sina kollegor. Om du vill satsa på en karriär inom yrket bör du se till att du vet du du pratar om. Vilken utbildning som behövs beror på vilka träningsformer du profilerar dig mot och på om du bara sysslar med fysisk aktivitet eller om du även kommer att lägga upp kostscheman för dina kunder. En bred grund inom näringslära och idrott är bra meriter. Att kunna kommunicera och att vara inkännande och inspirerande som person är andra viktiga kvalifikationer. Yrket handlar om att kunna läsa och förstå människor på flera plan. Givetvis behöver du även vara i god fysik form och kunna fungera som ett gott exempel vart goda motions- och kostvanor kan leda. Om du tänker driva en egen firma måste du vara tillräckligt ansvarskännande och noggrann för att klara den byråkrati det innebär att vara sin egen.

Arbetsvillkor och marknadsföring

Du kan vara hur bra som helst som personlig tränare men ändå misslyckas kapitalt i din yrkesroll om du inte får några kunder. Många börjar med att vara personlig tränare vid sidan av ett annat jobb. Håll koll på vad som erbjuds via netjobs.com så kan du hitta både tränaruppdrag och arbeten som kan fungera vid sidan av jobb som personal trainer. Många stora gym och andra träningsanläggningar anställer personal trainers som då inte själva måste lägga tid på att hitta kunder. Det är dock vanligare att man har en enskild firma och annonserar efter kunder. De flesta som anlitar en personal trainer är ute efter ett snabbt resultat och det kan handla om att man ses kanske tio eller tjugo gånger. Som PT omsätter man alltså kunder och det gäller att hela tiden leta efter nya. Att vara aktiv i träningsforum online kan ge resultat och det är bra med en egen hemsida. Du kan även annonsera i medier riktade mot träningsintresserade.