Hur vänder man en negativ trend i lagidrott?

I Sverige, och i övriga världen med för den delen, är idrott en stor del av vardagen för väldigt många. Många motionsidrottar för att förbättra sin hälsa, medan andra idrottar aktivt på hög eller låg nivå. Förutom hälsan finns det många fördelar med att idrotta. Om man börjar idrotta redan som barn får man även lära sig mycket om målsättningar, att vinna och att förlora, samt vikten av gemenskap och respekt för sina medspelare och motståndare. I lagidrotter får man även lära sig hur det är att kompromissa och anpassa sig själv för att det ska bli optimalt för laget. Ovanstående är upplevelser som man sedan bär med sig hela livet och som man många gånger kan ha användning för även i arbetslivet.

Vända en dålig trend

Att idrotta är inte alltid en dans på rosor. Visst är det fantastiskt kul och livet leker när det går bra och man radar upp segrar och titlar. Då är det inte svårt att vara en del av ett lag. Ibland kan situationen dock vara precis omvänd. Laget presterar dåligt och förlust efter förlust trillar in på kontot. Självförtroendet är i botten, frustrationen är stor och det kan lätt bli irriterat mellan lagkamrater på träningar. Det blir en negativ och nedåtgående spiral som måste brytas fortast möjligt. Men hur gör man det? Nedan kommer ett par tips som förhoppningsvis kan få vinden att vända.

  • Lagmöte. Ett lagmöte kan vara väldigt nyttigt för att kunna vända den nedåtgående trenden. En förutsättning för att ett möte ska fungera är att alla får utrymme att tala och säga vad man tycker. Ett sådant möte kan leda till många intressanta diskussioner och det är viktigt att man får ventilera sina åsikter.
  • Gör något annorlunda. Byt ut en träning till att göra något helt annat. Åk och bowla, ha skoj med en runda laserdome i Stockholm eller ha en gemensam middag. Saker som gör att man kan koppla bort idrotten och istället fokusera på det mänskliga och stärka sammanhållningen i gruppen.
  • Förändra träningen. Att inte göra samma inrutade övningar varje träning kan leda till tristess. Utveckla med nya övningar som skapar ny motivation. Här kan alla som vill komma med input som gör att träningarna blir roligare igen.

Det är inte lätt att ta sig ur en nedåtgående spiral, men ju tidigare man tar tag i det desto större är chanserna. Så vänta inte för länge! Prova något av de ovanstående alternativen, eller något helt annat. Det finns mycket man kan göra. Huvudsaken är att man i slutändan får en grupp som återigen trivs och kan lyckas prestera tillsammans. Så länge viljan till det finns kommer det att lösa sig.