Frölunda till SM-final i hockey

Efter ett par väldigt intensiva matcher i den svenska ishockeyns slutspel börjar det nu stå allt mer klart vilka som blir årets finallag i SHL. Ett av finallagen är redan klart, nämligen Frölunda. På bortaplan slog Frölunda ut semifinallaget Luleå i en avgörande match som inte ens blev särskilt jämn. Det slutade med en vinst med hela 6-2 efter att det sista målet gjordes i öppen kasse. Men matchen hade hunnit avgöras redan efter den andra perioden. Frölunda var bättre på det mesta och hemmaplanen hjälpte föga för Luleå som inte direkt åkte ut med flaggan i topp.

Luleå öppnade visserligen matchen hyggligt. Men Frölunda fick in det viktiga första målet och tog ledningen med ett mål emot noll. En ledning som de sedan höll och aldrig tappade greppet om!!

Frölundas Anders Grönlund inledde målskyttet bakom Luleås stackars målvakt Joel Lassinantti när ungefär halva första perioden hade spelats. Innan den första perioden var färdigspelad fick Luleå ett nytt mål i baken när backen Brandon Gomley prickade in 2-0 – målet.

Sedan var matchen ganska öppen under ett tag men i slutet av den andra perioden började matchen rinna Luleå ur händerna när Frölunda på kort tid gjorde både 3-0 och 4-0 genom Ryan Lasch och Max Friberg. Vid det laget började Luleås spelare få nog och Johan Harju i Luleå drog på sig matchstraff. Även publiken började få nog och vissa lämnade arenan redan innan slutsignalen hade gått för den andra perioden.

Luleås hemmaarena Coop Norrbotten Arena var fullsatt med 6 150 åskådare men ett antal av dem lämnade redan innan det hade hunnit bli dags för nedsläpp i den tredje perioden, som alltså blev den sista för säsongen för Luleå. Efter 5-0 till Frölunda reducerade Luleå visserligen till 1-5 genom Lundeström och sedan till 2-5 genom Emanuelsson men någon riktig kontakt blev det inte med tre mål upp. Närmare än så tog sig inte Luleå och reduceringen till 2-5 inträffade med ynka fyra minuter och nio sekunder kvar av den tredje perioden.

Mindre än en minut senare gjorde Frölundas Grönlund matchens sista mål, 6-2 till Frölundaspelarna som kunde fira ännu en SM-final samma kväll som världen sörjde att det brann i Notre Dame i Paris. Blandade känslor minst sagt beroende på vad som engagerade mest.

Luleå gjorde redan nästa dag klart att man säger upp kontraktet med fyra spelare inför nästa säsong, däribland matchstraffade och NHL-meriterade 32-åringen Johan Harju.

Han får göra som resten av Luleås lag och träna. Om man gillar träning så kan det vara värt att investera i en riktigt ordentlig träningsanläggning och på sidan Gorilla Sports hittar man det mesta som man kan tänkas behöva. Där finns till exempel roddmaskiner och mycket annat i form av träningsmaskiner som hockeyspelare kan behöva för att bygga upp så väl bålstyrka som armmuskler.

Om Frölunda får möta Djurgården eller Färjestad i final är i skrivande stund okänt, men med 14 gjorda mål på de två senaste matcherna och utklassning pekar mycket på att Färjestad går vidare. Djurgården har dock ännu en chans på sig att ta revansch efter två riktigt otrevliga förluster.