Vikten av att duscha efter träning

Det är lätt att slarva med duschen efter träningen. Alla har nog gjort det någon gång, på grund av tidsbrist, för att man glömt sin handduk eller för att lokalen inte kändes tillräckligt fräsch. Men att duscha kan vara både avslappnande och nyttigt för kroppen. Det gäller bara att man har lagom temperatur på vattnet och tillräckligt med tid för att torka sig ordentligt. En bra dusch kan antingen värma upp eller svalka kroppen och kan också vara bra för blodcirkulationen. Det är dessutom lättare att hålla sig varm när man tar sig hem om man är ren och torr.

Många unga duschar inte

Om man inte duschar efter träningen kan bakterier växa på huden. Förutom dålig lukt kan det bidra till små infektioner som finnar och blemmor. Man smutsar också ner kläderna man byter om till, vilket gör att man måste slita mer på dem genom att tvätta dem oftare. Det här med att sköta sin hygien och sina kläder är något man bör lära sig redan som ung, men nu för tiden är det många barn och ungdomar som inte duschar efter idrotten i skolan. Det beteendet spiller över till att många skippar duschen efter exempelvis fotbollsträningen. Barn är känsliga för grupptryck, och särskilt under ungdomsåren så är det många som skäms för sina kroppar och inte känner sig bekväma med att byta om tillsammans med andra.

Hur de vuxna kan hjälpa

Det är sannolikt att de som inte duschar efter träningen undviker att anstränga sig och därför deltar de inte i träningen fullt ut. Barn är känsliga för grupptryck så negativa beteenden sprider sig lätt. Som förälder eller ledare kan man försöka hjälpa genom att dels prata med ungdomarna och dels ge dem bättre förutsättningar. För det första är det viktigt att träningslokalen har ett fräscht badrum eller duschrum. Det betyder att det ska vara välstädat och att duschar fungerar så att det till exempel går att välja temperatur på vattnet. Se också till att barnen ges tillräcklig tid att byta om och duscha efter träningen. För det andra, arbeta med gruppdynamiken i laget eller barngruppen så att alla kan känna sig trygga nog att byta om tillsammans.