Att bilda en idrottsförening

Föreningslivet är starkt i Sverige, och idrottsföreningarna utgör en stor del av det. De allra flesta har under sin uppväxt ägnat sig åt någon form av idrott som arrangerades via en förening, och många fortsätter att engagera sig i en idrottsförening även i vuxen ålder, i någon kapacitet – som tränare, som styrelseledamot eller kanske helt enkelt som förälder till ett barn som idrottar i föreningen. Alla dessa roller är nödvändiga kugghjul i det maskineri som får idrottssverige att gå runt.

De allra första idrottsföreningarna började bildas under den andra halvan av 1800-talet, men trots det fortsätter antalet idrottsföreningar än idag att växa. Det beror dels på att sporter som tidigare varit små får större utbredning i landet, och etableras på nya orter, dels på att helt nya sporter kommer till Sverige. Men hur gör man egentligen för att bilda en idrottsförening?

Det är egentligen en ganska enkel och kravlös process, vilket självklart är en av anledningarna till att vi har så många idrottsföreningar i Sverige. Det finns till exempel inget krav på minst antal medlemmar, även om tre personer kanske är att rekommendera för att kunna bedriva någon verksamhet. Processen börjar lämpligen med att man sammankallar alla intresserade till ett möte med syfte att bilda förening. När mötet väl börjar bör man upprätta en närvarolista. Mötet sköts av de som varit initiativtagare till att bilda förening, fram tills att man har valt en mötesordförande och mötessekreterare. På dagordningen till mötet ska förutom dessa två punkter (närvaron och mötesfunktionärer) finnas med att man fastställer dagordningen. För att detta ska gå så smidigt som möjligt kan det vara bra att i förväg ha delat ut dagordningen, så att alla som kommer till mötet är förberedda. Det kan även vara bra att ha skapat ett förslag till stadgar, eftersom man också måste ta beslut om dessa under bildandemötet. Innan dess kommer dock den kanske viktigaste punkten på mötets dagordning, nämligen röstandet om att bilda förening. Det sköts vanligtvis genom att de närvarande säger ja eller nej. Därefter kan man gå vidare till detaljer som stadgar och föreningens namn. Slutligen måste man välja en interimsstyrelse, som ska sköta föreningen fram till det första årsmötet. Efter detta är föreningen bildad, och man kan gå vidare till praktiska detaljer som lokaler, finansiering och träningstider.

Vissa sporter behöver man dock inte bilda en förening för att kunna utöva regelbundet. Ett bra exempel är biljard, som ju finns tillgängligt för alla som vill spela på en mängd olika pubar och barer i de flesta städer. Om du vill ha tips på var man kan spela biljard i Stockholm, ska du gå in på Biljard Stockholm. Där kan du också lära dig mer om sporten i sig.